Tips & Råd

Skötselråd för din sadel & utrustning

FÖRLÄNG HÅLLBARHETEN PÅ DIN UTRUSTNING

Innan du börjar använda din nya utrustning

För att skydda lädret är oljning det första viktiga steget för din sadel. Hos både CWD & Butet utförs det steget i fabrik innan sadeln skickas till oss. Därför behöver du inte göra detta steg när du får hem din sadel, utan den kan börja användas direkt. Det du bör vara medveten om är att din sadel kan färga av sig något på vita kläder under de första användningarna.

Däremot när du köper annan utrustning från våra varumärken behöver de oljas eller fettas in före användning, då detta inte görs i fabrik. När du får hem din utrustning bör du olja eller fetta in utrustningen mycket. Massera in överflödig olja/balsam i lädret så att det tränger in väl. Låt sedan lädret vara (om möjligt) i 24h. Bra att veta är att lädret kommer att mörka något när du har oljat in det, innan det ljusas upp igen och får sin slutgiltiga nyans.

Var försiktig innan du oljar eller smörjer in din nya utrustning, prova dem ordentligt på din häst. Smord utrustning tas inte tillbaka.

Våra expertråd

På sommaren & vintern

På sommaren behöver ditt läder mer näring. Solen och höga temperaturer gör att ditt läder torkas ut och då behöver mer återfuktning. Använd ditt läderbalsam oftare, samt olja in sadeln om det känns väldigt torr.

På vintern är en uppvärmd plats nödvändig då luftfuktigheten är mycket högre. Låt inte din sadel ligga för kallt på vintern då lädret riskerar för att möglas. Ta in den i värmen så ofta du kan för att öka skinnets livslängd.

Tips

Undvik att rengöra ditt läder för mycket med produkter som innehåller lösningsmedel, eftersom de missfärgar sadeln i förtid och torkar ut läder fibrerna.

Om din sadel har varit i kontakt med vatten, se till att torka lädret och placera det i ett varmt rum. När den är torr, rengör den och applicera därefter läderbalsam.

Viktigt att tänka på

Smörj inte en sadel som inte har rengjorts i förväg, då riskerar du att smuts i lädret blir kvar och kan skada dess utseende och livslängd.

Vi rekommenderar att använda varumärkets respektive produkter för vård av din sadel och utrustning.

Dagligt underhåll av din sadel och utrustning

Lädret i din utrustning är ett levande material och måste därför underhållas regelbundet. Skötseln anpassas till användningen. Slitaget påverkas även mycket beroende på klimat och säsong.

Här är två viktiga steg för att bibehålla lädrets mjukhet och återfuktning:

  1. Sadeltvål, efter varje användning. Använd sadeltvål för respektive varumärke, applicera med en svamp och tvåla in tills all smuts är borta, torka sedan av överflödigt material.
  2. Läderbalsam, använd minst två gånger i månaden, på all din utrustning. Glöm inte att även smörja under din sadel! Använd läderbalsam för respektive varumärke.